הצהרת הון

המדריך להגשה נכונה של הצהרת ההון שלך

הצהרת הון היא למעשה מסמך המסכם את כל הנכסים, הכספים וההתחייבויות שלכם בנקודת זמן מסוימת- בהתאם לדרישת פקיד השומה במס הכנסה.
ההצהרה בבסיסה הינה דרך של רשות המיסים לבדוק האם ההכנסות שדווחו במהלך השנים של הנישום (כלומר אתה-בעל העסק/שכיר בעל הכנסה גבוהה) אכן תואמות את ההכנסות וההוצאות האמיתיות שלו.

למעשה, מדובר במילוי טופס של רשות המיסים שבו אתם מצהירים על כל אחד ממקורות ההון שיש ברשותכם. החל מכספים כמו חסכונות ופנסיות, כולל נכסי העסק וציוד אישי שלכם.

כאשר הנישום מגיש הצהרת הון נוספת, בדרך כלל לאחר 5-4 שנים ממועד הגשת הדו”ח הראשוני (דוח שכזה נקרא: השוואת הון), הנתונים מאפשרים לפקיד השומה לבחון את השינוי בהון ובמצב הנכסים וההתחייבויות של הנישום לאורך השנים האחרונות. אם פקיד השומה מבחין בגידול בלתי סביר או מוסבר בהון של הנישום בין ההצהרה הנוכחית להצהרה הקודמת שהוגשה הוא יכול לדרוש הסברים לכך, אם ההסברים אינם משכנעים אותו הוא יוציא דרישת תשלום מס.

מי נדרש בהצהרת הון?

כל בעל עסק בישראל חייב להגיש הצהרת הון אחת למספר שנים, על פי דרישת פקיד השומה במס הכנסה. לכן, אם אתה עצמאי ויש לך עסק, סביר להניח כי בעתיד הקרוב תקבל דרישה למילוי הצהרת הון (ההצהרה הראשונה מגיעה בדרך כלל כמספר חודשים לאחר פתיחת התיק) .
פקיד השומה רשאי לדרוש הצהרת הון מכל אזרחי המדינה ולא רק מבעלי עסקים, בדרך כלל הוא ידרוש את הטופס משכירים בעלי הכנסות גבוהות.

מטרת השוואת ההון והבדיקות המבוצעות ע"י פקיד השומה

כאמור, שינויים בין הצהרות ההון שדווחו לבין ההצהרה הנוכחית, משמשות את מס ההכנסה לדיווח בהון השחור ובכלל:
1. הכנסות שלא דווחו למס הכנסה כגון הכנסות משכר דירה למגורים שסכומן החודשי עולה על תקרת הפטור.
2. איתור נכסים והכנסות שלא דווחו כגון: נדל"ן בישראל או בחו"ל, ניירות ערך, חשבונות בחו"ל, חברות זרות בבעלות הנישום.
3. רווח ממכירת דברי ערך ביניהם- תמונות, תכשיטים וכדומה- שלא דווחו.

הבדיקות המבוצעות ע"י פקיד שומה הינן מגוונות, וכוללות בין היתר:
1. איתור לגידול או קיטון בהון.
2. ניתוח "הסברים": הכנסות מדווחות, רווחי הון, פיצויים, חסכון מפחת ועוד.
3. ניתוח "שימושים": תשלומי מיסים והוצאות מיוחדות של הנישום.
4. שימוש בטבלאות הוצאות מחיה של רשות המיסים, המבוסס על סקר הוצאות המשפחה שנערך על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ע"פ מס' נפשות, הכנסות בעלי הבית וכדומה.

חשוב לציין כי הנישום תמיד יכול טעון שהטבלאות הנ"ל אינן משקפות את רמת החיים שלו בפן האישי (הלוואות, עזרה מההורים וקרובים, וכו').
אבל, לשם כך הוא צריך לבסס את טענותיו.

טיפים לפני הגשת הצהרת הון ראשונה ושנייה:

1. עריכת מסמכים מתאימים במקרים בהם מכרתם רכב או פריט יקר ערך- הקפידו לתעד ולשמור מסמכים המעידים על מכירת רכוש יד שנייה, תכולת בית ומכשירים חשמליים בסכומים מהותיים.
2. יש לשמור מסמכים ואישורים המעידים על קבלת כספים, מתנות, ירושות, מלגות ממוסדות אקדמיים, מענקים ועזרה מקרובי משפחה.
מומלץ לקבל כספים מקרוב משפחה באמצעות הבנק ולא במזומן, שכן יהיה קשה להוכיח זאת. ככלל, רשות המיסים חשדנית ביחס לטענות שכספים נתקבלו במתנה מקרובי משפחה.
3. במתן/קבלת הלוואה ו/או מתנה מקרובים ומשפחה- ערכו הסכם הלוואה עם תנאי ההחזר והריבית (אם ישנה), רצוי מאוד אצל עו"ד.
הסכם שכזה יכול להוות הוכחה וראייה טובה בבוא העת.
4. אישורים על הוצאות פרטיות – רכישת תכולת בית או רכב פרטי (הסכם רכישה), מידע על נסיעות לחו"ל (יעד הנסיעה, תאריכי יציאה וחזרה, עלות, מספר הנפשות), הוצאות לימודים, עלויות הכרוכות בהפקת אירועים משפחתיים, עלויות עוזרות בית ומטפלות, הוצאות רפואיות מיוחדות וחריגות.
5. בהעברת נכסים לבני משפחה- יש להעביר בדרך רשמית כדין.
6.הקפידו על סדר ותיעוד מסמכים בעסק ותיידעו את רואה החשבון על כל תנועה בעסק.
זכרו- כי כל הוצאה או הכנסה שתירשם בספרים, תקבל "משקל" בהיבט רשויות המס בהמשך הפעילות העסקית.

האם לעשות הצהרת הון לבד או עם בעל מקצוע?

רבים מבעלי העסקים מתלבטים האם להיעזר באיש מקצוע או לעשות את הצהרת ההון לבד. שאלה המעסיקה בעיקר בעלי עסקים חדשים, כאלו שעדיין לא צברו הון עסקי ואישי גדול ומרגישים שגם ככה אין הרבה על מה לדווח, לכאורה.

עם זאת, לאור הדברים, נוכחנו לראות שהצהרה ראשונה מהווה את הבסיס להצהרות הבאות.
חשוב במיוחד לא לשכוח אף פרט מהותי, כך תחסכו לעצמכם בעתיד מתן הסברים על גידול לא ברור בהון, שחלקו עלול לנבוע פשוט מחוסר תשומת לב או הבנה בהכנת הצהרת ההון הראשונה. כך גם היעזרות באיש מקצוע תהיה זולה יותר בסופו של דבר.

בהצהרת ההון השנייה והבאות אחריה, מעבר לריכוז נכון של כל המסמכים והנתונים, יש גם להשוות להצהרה הקודמת וגם לקחת בחשבון את טבלאות הוצאות המחייה שפקיד השומה מסתכל עליהן.
כאן כבר מדובר בעבודה מורכבת יותר ולכן יהיה הרבה יותר מסובך להכין את ההצהרה בעצמכם והסיכוי לטעות יהיה גדול יותר. זו הסיבה שמומלץ להיעזר ברואה חשבון בעת הגשת הצהרת ההון.

לעוד פרטים ושאלות על הצערת הון ניתן ליצור איתי קשר

ניסים סיונוב
ניסים סיונוב

ניסים סיונוב, רואה חשבון מוסמך (C.P.A (ISR , בוגר תואר ראשון בכלכלה וחשבונאות וחבר לשכת רואי חשבון. הקים את המשרד הפועל משנת 2016 ולו קהל לקוחות נרחב ומגוון.

פנו אלי לתיאום שיחה»

תגובות ושאלות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *